Effectief leidinggeven

Hoogseizoen! Weken van mooie trainingen met nog mooiere verhalen van deelnemers. Over hoe ze toch in die rol van leidinggevende terecht kwamen. Want daarmee begin ik de training Effectief leidinggeven: met de vraag ´Waarom jij?´ 

´Er was niemand anders´, ´Ik zag het als een compliment´, ´Ik heb eigenlijk geen idee´, ´Zo kon ik doorgroeien´ en de mooiste: ´Anders werd mij collega het..´. Hoe dan ook: na enig doorvragen blijkt de leidinggevende de persoon te zijn die het beste is in zijn werk. Hij of zij is degene die het meeste vertrouwen van de directie geniet. Die loyaal is en het overzicht heeft. Ohja.. en de persoon die de lat hoog legt. 

De uitdaging is daarmee uit het midden van - soms inmiddels vrienden - collega´s op te staan en de leiding te nemen. Als jonkie oudere collega´s te gaan aansturen, als vrouw zonder technisch inhoudelijke kennis een team mannen te gaan leiden. Alle uitdagingen komen voorbij en we vinden de antwoorden: slim vertalen wat ´de baas´ nu weer heeft bedacht, helder en positief communiceren, staan als een huis, verwachtingen managen en opwaarts voeden met wat er op ´de vloer´ speelt (en aan capaciteiten rondloopt). 

We komen snel tot de kern: ´Ja, wat heb jij je mensen te bieden?´ 

We hebben het over voorbeeldgedrag, dat ´je mensen´ een beetje van je moeten gaan houden, dat je meedenkt, luistert, aandacht hebt en zorgt dat men de middelen heeft om te doen wat verwacht wordt. Wat verwacht je eigenlijk? Hoopte je eerst dat ze dat met een half woord snappen? Het ´gewoon moeten doen omdat ze dat toch heus wel weten´. Je begrijpt dat je met heldere verwoording, aandacht en monitoring: kwaliteit én commitment borgt. Mits je daadwerkelijk op taakvolwassenheid stuurt: ook jouw mensen willen zich autonoom en succesvol voelen en dat succes aan zichzelf toe kunnen schrijven. Liever niet aan jou. `Mede mogelijk gemaakt door…´ wordt het nieuwe devies.  

Het zijn dit keer veel middenkader leidinggevenden. Ik zie een frons als ik ze vertel dat ze, nu ze zelf leidinggevende zijn, niet meer kunnen zeggen ´dat werkt niet zo bij ons, dat kan niet zo bij ons of dat mag zo niet bij ons´. Van ons ben jíj nu meer dan ooit zelf deelgenoot. Ik enthousiasmeer deelnemers om hun informatie en invloed te gebruiken, te faciliteren wat medewerkers nodig hebben om te presteren en bijvoorbeeld gesprekken te voeren om te sturen op gedrag en te motiveren door hen mee te nemen in het waarom der dingen. Leidinggeven is daarmee ook aangeven wat jij nodig hebt en om de verwachtingen die bij jouw rol horen, waar te maken. Pas dan kun je alles in gaan zetten en toe gaan passen, naast je zelf. 

Nu het speelveld helder is, gaan we aan de slag: oefenen, sparren, delen. We zien het achterste van de tong. We leren, van elkaar. En gaan naar huis met een set aan vragen: ´Waar sta ik voor en waar ga ik voor? Wie wil ik zijn als leidinggevende?´ Voor sommigen zit het erop. Een dag ´touch base´ op leidinggeven. Anderen volgen een twee- of vierdaagse. Zij zullen de volgende keer 5 centimeter groter zijn. Ik voel trots, bij zoveel potentieel.